1 min

Onderzoekers van Symantec hebben nieuwe informatie naar buiten gebracht over Stuxnet. De malware zou specifiek ontworpen zijn om kernreactors binnen te dringen en processen te beïnvloeden. De complexiteit van de malware is verbazingwekkend.

Stuxnet lijkt bijzonder complex te zijn voor haar doel. De malware is ontworpen om kerncentrales binnen te dringen en daar onopgemerkt de processen te beïnvloeden. Stuxnet zou specifiek zijn gericht op de Natanz-faciliteit in Iran, waar Uranium verrijkt wordt. Verrijkte Uranium kan gebruikt worden in nucleaire wapens.

De frequentie van de processen zou voor korte tijd veranderd worden naar 1410Hz, vervolgens steeds met 2 Hz worden verhoogd om te eindigen op 1064 Hz. Door processen constant te versnellen en te vertragen wordt de verrijkte Uranium van een aanzienlijk lagere kwaliteit. Omdat het verrijkingsproces een tijdrovend proces is dat ongeveer een maand kan duren was het voor Stuxnet zaak om zo lang mogelijk verborgen te blijven. Als er geen informatie vanuit Wikileaks zou zijn bekend gemaakt zou dit waarschijnlijk ook zijn gelukt.