2min

De Amerikaanse klokkenluider Snowden, die bekendmaakte dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal internet en telefonieverkeer in de gaten houdt en daarvoor samenwerkt met allerlei grote Amerikaanse techbedrijven, heeft in een interview met het Duitse Spiegel bekendgemaakt dat de Stuxnet-malware die de kerncentrales in Iran infecteerde is ontwikkeld door de NSA en Israël samen.

Opnieuw laat Snowden van zich horen, ditmaal via het Duitse Der Spiegel. In een interview dat hij gaf voordat hij de gehele NSA verlinkte bij de Guardian liet hij al weten dat de Stuxnet-malware is ontwikkeld om het Iraanse kernprogramma dwars te zitten. De Stuxnet-malware is volgens hem ontwikkeld door het Amerikaanse NSA in samenwerking met de inlichtingendiensten in Israël. Eerder gingen er al geruchten dat de malware mogelijk uit de Israelische en/of Amerikaanse hoek zou komen. Snowden bevestigd dat in het interview.

De Stuxnet-malware is inmiddels door verschillende beveiligingsbedrijven aandachtig bestudeerd en zij kwamen tot de conclusie dat het een zeer geavanceerde vorm van malware is, dat niet door iedereen kan zijn ontwikkeld. Hoogstwaarschijnlijk door een overheid of inlichtingendienst, gezien de complexiteit van de malware. Waar de meeste malware meestal maar gebruik maakt van één lek of hooguit twee lekken om een machine te infecteren beschikt Stuxnet over veel meer mogelijkheden om een machine te infecteren.

Het doel van de malware was om het kernwapenprogramma van Iran dwars te zitten. Iran zelf ontkent nog steeds aan kernwapens te werken, die stellen alleen kernenergie te willen opwekken. Iets waar verschillende landen en inlichtingendiensten hun twijfels over hebben. Stuxnet zou overigens wel resultaat hebben geboekt en Iran een achterstand hebben gegeven van enkele maanden doordat de machines waren geïnfecteerd.