Abonneer je gratis op Techzine!

Bij de V&D is er sprake van een privacy foutje, het warenhuis heeft per ongeluk 1500 klanten een e-mail gestuurd met als bijlage een Excel-bestand met daarin de gegevens van 6000 klanten.

In het Excel bestand stonden enkele privacy gevoelige gegevens waarin de naam, bestelling, adres en e-mail adres van zo’n 6000 klanten, aldus RTL Z.

V&D stuurt na het plaatsen van een bestelling altijd een verzendbevestiging naar de klant. Bij die e-mail ging het dan ook fout want daar zat de Excel bijlage bij. Volgens V&D gaat het om een menselijke fout en zal het voortaan beter de uitgaande e-mails controleren. Ook gaat het bedrijf kijken hoe ze beveiliging kunnen verbeteren. Alle klanten die een e-mail hebben ontvangen met de Excel sheet krijgen een cadeaubon van 10 euro van de V&D.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie komt als het goed is binnenkort met een wetsvoorstel waarbij er een meldplicht komt wanneer bedrijven privacy gevoelige informatie lekken. Diverse privacytoezichthouders en actiegroepen zoals het bekende Bits of Freedom pleiten hier al jaren voor. Bits of Freedom houdt op zijn website zelfs een zwartboek bij van datalekken. Teeven beloofde afgelopen februari nog dat het wetsvoorstel er eind maart zou zijn maar tot op heden is deze er nog niet.