1 min

De voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) Peter Hustinx haalt hard uit naar de Nederlandse regering. Ze verwaarloost de privacy van haar burgers en geeft het signaal af dat zij zich nergens zorgen over hoeven te maken.

Dat zegt Peter Hustinx in een interview met dagblad De Volkskrant. Hustinx uit felle kritiek op de houding van de Nederlandse regering als het gaat om privacybescherming in Nederland. Hij heeft onder meer kritiek op de reactie en afhandeling rondom privacykwesties bij de ov-chipkaart en het elektronisch patiëntendossier (EPD).

"Bewindslieden wezen in die gevallen alleen maar op de voordelen van deze nieuwe systemen. Een gemiste kans. Om vertrouwen van je burgers te winnen, moet je juist dat soort momenten aangrijpen om ook op de mogelijke nadelen te wijzen", aldus Hustinx.

Volgens Hustinx draagt het politieke klimaat in Nederland bij aan de groeiende onverschilligheid van burgers voor privacyzaken. Hij verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders zich de afgelopen jaren steeds minder interesseren voor privacy. Die daling is dramatisch en ook nog eens “veel harder dan in elk ander Europees land”, aldus Hustinx.

Het doen en laten van het kabinet-Rutte noemt Hustinx "dom". "Politici hebben blijkbaar geen notie van wat er speelt. Ze gaan met deze opstelling voorbij aan het feit dat ze op politiek dynamiet zitten."