Abonneer je gratis op Techzine!

Toegangscodes om iPhones te vergrendelen en ontgrendelen zijn kinderlijk eenvoudig. De meest gebruikte toegangscodes zijn "1234", "0000" en "2580".

Dat blijkt uit onderzoek van iOS App-ontwikkelaar Daniel Amitay. Hij analyseerde bijna 205.000 toegangscodes en stelde op basis daarvan een top 10 van de meest voorkomende toegangscodes samen. Daaruit blijkt dat de codes "1234", "0000" en "2580" door de meeste consumenten gebruikt worden om hun telefoon te beveiligen. Concreet betekent dit dat ongeveer 15 procent – omgerekend 1 op de 7 – iPhones makkelijk te ontgrendelen is.

De code "2580" lijkt slim bedacht, maar schijn bedriegt: het zijn gewoonweg alle cijfers van de middelste rij van de iPhone. In de top 10 staat op de zesde plaats de code "5683". Op het eerste gezicht lijkt ook dit een goede beveiligingscode, maar ook dat valt reuze mee, deze cijfercombinatie spelt met behulp van T9 het woord "love".

De New York Times berichtte vorig jaar over de meest voorkomende wachtwoorden op internet. "123456", "iloveyou" en "password" staan alle drie in de top 10 populairste wachtwoorden.

Gratis advies van Techzine: als jouw toegangscode in de top 10 staat is het aan te raden om je code te veranderen. Bedenk daarom een unieke cijfercombinatie of wachtwoord die alleen jij kunt weten. Daarnaast is het niet onverstandig om geregeld je wachtwoord te veranderen.

Gezien de wachtwoorden op internet ook vaak erg eenvoudig zijn en nu dus ook op de iPhone, ligt het in de lijn der verwachting dat dit voor bijvoorbeeld Android toestellen, Blackberry’s of normale mobiele telefoons (geen smartphones) niet veel anders zal zijn. Deze zijn echter niet meegenomen in het onderzoek.