2min

Apple heeft in een gesprek met journalisten weer interessante statistieken bekendgemaakt. Zo maakte Apple bekend dat de gemiddelde iPhone maar liefst 80 keer per dag wordt ontgrendeld. Verder heeft 89 procent van alle iOS-gebruikers een pincode ingesteld, waardoor niet iedereen toegang heeft tot het toestel.

Het beveiligen van je smartphone is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en daar zijn steeds meer gebruikers zich bewust van. Apple heeft nu bekendgemaakt dat maar liefst 89 procent van alle iOS-apparaten voorzien zijn van een pincode. Hieruit blijkt dat mensen zich erg bewust zijn van de noodzaak om hun toestel te beveiligen.

Daar moet wel bij worden opgemerkt dat het versleutelen van je smartphone de afgelopen jaren een stuk makkelijker is geworden. Steeds meer fabrikanten voegen inmiddels vingerafdrukscanners of zelfs irisscanners toe aan hun smartphones. Hierdoor kan je een smartphone eenvoudig en snel ontgrendelen.

Gemiddeld worden iPhones 80 keer per dag ontgrendeld en dit gebeurd met een pincode of een vingerafdrukscanner. De vraag is hoe hoog dit percentage ligt bij Android-toestellen, waarschijnlijk een stukje lager door het veel bredere aanbod aan toestellen en het gemis van een vingerafdrukscanner op veel verouderde modellen. Mogelijk dat Google hier in de nabije toekomst iets over bekend zal maken.

Voor de opsporingsdiensten zijn al die beveiligingen een grote hindernis want Apple kiest er bijvoorbeeld voor om iPhones en iPads die voorzien zijn van een pincode automatisch te versleutelen. Hierdoor is de data niet meer eenvoudig uit te lezen voor de opsporingsdiensten. De FBI heeft recent ook een aantal rechtszaken gevoerd tegen Apple om hulp te krijgen bij het ontgrendelen van een iPhone 5C. Uiteindelijk wist de FBI met hulp van derden zelf de iPhone te hacken.

De kans is echter groot dat de discussie over de beveiliging en encryptie van smartphones de komende tijd nog veel vaker gevoerd gaat worden, omdat opsporingsinstanties belemmert worden door al deze beveiligingen om hun werk goed te doen.