Nederlandse internetters blijken een geliefd doelwit voor hackers en cybercriminelen. In augustus zijn er in Nederland drie keer zo veel virusmails verstuurd ten opzichte van vorige maand. Omgerekend bevatte één op de 147,6 e-mails een virus.

Dat blijkt uit de meest recente Intelligence Report van beveiligingsbedrijf Symantec. Hoewel het aantal spamberichten deze maand is gedaald, blijft het aandeel aanzienlijk. Maar liefst 77,4 procent van al het e-mailverkeer in Nederland bestaat uit spamberichten. In Denemarken bedroeg het aandeel 76,1 procent, in Duitsland 75,8 procent en in Australië 73,7 procent. Internetgebruikers in Saoedi-Arabië ontvangen wereldwijd de meeste spamberichten. Bijna 85 procent van alle e-mailberichten is daar spam. China staat op de tweede plaats van de wereldranglijst met 81 procent aan spamberichten.

Er is ook een nieuwe vorm van spam opgedoken, welke Symantec de naam "pump-and-dump" heeft gegeven. Deze speelt in op de verslechterde economische situatie door bepaalde bedrijven en aandelen als zeer waardevol aan te prijzen. Nu zou het goede moment zijn om aandelen van deze bedrijven te kopen en op korte termijn veel winst te maken. Mensen die niet doorhebben dat het hierbij gaat om een spambericht zouden dan (meer) aandelen kopen van het aangeprezen bedrijf, waardoor de waarde van de aandelen zou stijgen. Na verloop van tijd verkochten de oplichters hun eigen partij aandelen tegen een hogere prijs en zakt de koers van het aandeel volledig in. Symantec noemt deze spamberichten "pump-and-dump".

Naast de vele spamberichten was ook het aantal phisingberichten in Nederland de afgelopen maand schrikbarend hoog te noemen. Maar liefst één op de 295,9 berichten was een phisingbericht. In Duitsland was dat slechts één op de 928,6 berichten. In dit opzicht zou Europa nog wat van Aziatische landen kunnen leren. In Hong Kong was slechts één op de 2178 e-mailberichten een phisingbericht. In Japan was dit slechts één op de 8115.

Het aantal malware aanvallen was ook afgelopen maand verontrustend hoog in Nederland. Van iedere 147,6 e-mails bevatte één bericht een virus. In Zweden, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk lag dit aantal aanzienlijk hoger. Eén op de 53,2 e-mails in Zweden bevatte een virus. In Luxemburg was dat één op de 85,1 berichten en in het Verenigd Koninkrijk 86,5.

Symantec publiceert maandelijks het Intelligence Report. In dit rapport geeft het bedrijf aan wat de laatste trends op beveiligingsgebied wereldwijd zijn geweest.