2min

De rechtbank van Rotterdam heeft gisteren vijf Nederlandse mannen veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele hackersorganisatie.

Volgens de rechter hebben de mannen zich op grote schaal en op geraffineerde wijze de afgelopen drie jaar bezig gehouden met diverse criminele activiteiten op het internet, zoals het illegaal downloaden van films, muziek en software.

De rechter was erg mild in haar uitspraak. Volgens de rechtbank hadden de mannen niet de intentie om geld te verdienen met de illegale downloads. Daarnaast hebben zij ook geen vertrouwelijke en privacygevoelige informatie gestolen of openbaar gemaakt. Dit alles overwegende kwam de rechter tot een strafmaat van drie maanden voorwaardelijk, conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eiste twee weken voorwaardelijke gevangenisstraffen van drie en vier maanden.

De vijf mannen hackten de computersystemen van de University of Michigan en diverse andere West-Europese universiteiten. De University of Michigan kwam de daders op het spoor doordat zij op de server op een applicatie stuitte waarmee de hackers illegale films en muziek konden downloaden en verspreiden. Hoewel de computerinbraak al in 2008 plaatsvond, hebben zij zich pas onlangs voor de rechter hoeven te verantwoorden.

Recentelijk zijn er meerdere Nederlandse hackers gearresteerd. In juli arresteerde de Nederlandse politie al vier mannen die ervan verdacht worden dat ze lid zijn van de criminele hackersorganisatie Anonymous en diverse DDoS-aanvallen en hacks hebben uitgevoerd, waaronder tegen de datingsite Pepper.nl.

In december 2010 arresteerde de Nederlandse politie een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. Hij zou hebben deelgenomen aan de DDoS-aanval tegen Visa en Mastercard. Snel na de arrestatie bekende de jongen dat hij had deelgenomen aan deze actie.