Het mobiele besturingssysteem Windows Phone deelt ongevraagd locatiedata van haar gebruikers. Dit ontdekte een programmeur afgelopen weekend en dit is in strijd met eerdere verklaringen van Microsoft.

In een eerdere verklaring aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde stelt Microsoft echter dat dat zij alleen data van gebruikers deelt wanneer zij hier expliciet toestemming voor hebben gegeven. Echter blijkt uit het onderzoek van programmeur Rafael Rivera dat er al data wordt gedeeld voordat de gebruiker hiervoor ook maar de kans krijgt om dit te accepteren. Dit zou gebeuren in de camera-app van het besturingssysteem.

Deze applicatie zou volgens Rivera onder andere informatie over WiFi-toegangspunten en MAC-adressen doorsturen naar locatieservers van Microsoft. Daarnaast zouden er ook verschillende andere instellingen en informatie van de telefoon meegestuurd worden. De bevindingen van Rivera zullen ongetwijfeld meegenomen worden in een rechtszaak waar Microsoft momenteel in verwikkeld is. Deze rechtszaak werd aangespannen omdat Microsoft ongevraagd gebruikers zou volgen.

Echter is het de vraag of Microsoft de gegevens ook daadwerkelijk opslaat die verstuurd worden voordat de toestemming is gevraagd. Het volgen van de locatie staat namelijk standaard aan in Windows Phone. Wanneer deze functie uit wordt gezet verstuurd de camera applicatie overigens geen data meer. De programmeur heeft laten weten dat hij de test nog eens zal uitvoeren wanneer Windows Phone Mango beschikbaar is.

Lees meer