Abonneer je gratis op Techzine!

De grootste telecomoperators van Nederland, KPN, Vodafone en T-Mobile hebben laten weten geen gebruik te maken van het spyware programma Carrier IQ. Deze software is aangetroffen op miljoenen smartphones van verschillende merken met verschillende besturingssystemen. Het programma houdt precies bij wat je allemaal met je telefoon doet en registreert zelfs als je toetsaanslagen. Deze gegevens worden vervolgens verkocht aan telecomoperators en telefoonfabrikanten, die de gegevens gebruiken om hun producten verder te verbeteren.

De Carrier IQ software is op meer dan 140 miljoen smartphones geïnstalleerd en doet onder andere dienst als keylogger. Eerder deze week bleek dat het programma ook sms-berichten en zoekgedrag opslaat.

Woordvoerder Stefan Simons van KPN heeft laten weten: "We kennen het bedrijf niet en kennen de praktijk ook niet". KPN gaat zijn leveranciers vragen of zij wellicht gebruik maken van Carrier IQ om zo geheel uit te kunnen sluiten dat hun telefoons niet met de spyware zijn uitgerust. Ook Vodafone en T-Mobile zeggen geen gebruik te maken van de dienst. Vodafone woordvoerder reageerde per e-mail: "Vodafone Nederland doet geen zaken met Carrier IQ.".