2min

Vodafone heeft aan The Guardian bevestigd dat bepaalde overheden direct toegang hebben tot het netwerk van de telecomprovider. Hierdoor kunnen deze overheden zonder bevelschrift of verzoek aan Vodafone het netwerk ongezien aftappen, gesprekken afluisteren en data inzien. Vodafone stelt dat Nederland niet tot die landen behoort en het ook zeker niet de enige provider is die dergelijke toegang moet verstrekken.

Vodafone doet hiermee een zeer privacygevoelig boekje open over de veiligheidsdiensten in bepaalde landen, zonder specifiek namen te noemen. Volgens Vodafone zijn er zes landen waar het bedrijf actief is waar in de wet staat dat telecomoperators verplicht zijn directe lijnen met de overheid te bieden. Vodafone wilde wel laten weten dat de Nederlandse overheid geen directe toegang heeft, maar uiteraard wel via bevelschriften taps en metadata opvraagt. Een systeem wat onvermijdelijk is om criminaliteit te bestrijden en waar Vodafone nu ook open over publiceert in een transparantie rapport.

Zo zijn in Nederland 43.956 verzoeken ingediend voor wat er werd gezegd in een gesprek of geschreven in een bericht en 62.554 verzoeken ingediend voor metadata. Uit de metadata valt te halen hoe vaak iemand gebeld heeft, met wie, van welke locatie, op welke moment, etc. Nederland is een land dat relatief veel verzoeken indient voor taps en metadata, maar dat is inmiddels al geen verrassing meer. Vodafone geeft overigens geen volledig transparantierapport omdat bepaalde landen het niet toestaan om deze gegevens te publiceren.

Vodafone geeft aan graag een einde te willen maken aan de directe toegang die landen hebben en zou graag zien dat alle landen met bevelschriften gaan werken. Dit bevordert de transparantie en legt de lat ook hoger om iemand daadwerkelijk af te tappen. Uiteindelijk levert dat een betere privacybescherming op voor de burgers, maar daar staat tegenover dat de veiligheidsdiensten in de landen met directe toegang het ongetwijfeld prettig vinden werken om zonder bevelschrift of verantwoording taps te kunnen plaatsen. De kritiek op de veiligheidsdiensten wordt echter met de dag groter nu steeds duidelijker wordt hoe overheden te werk gaan.