1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een jailbreak ontwikkelaar heeft sporen gevonden van het spyware programma Carrier IQ in iOS. Met deze software kan het gebruik van smartphones in kaart worden gebracht. De software van Carrier IQ kwam eerder deze week in opspraak nadat bleek dat ook privacy gevoelige informatie werd vastgelegd.

Vannacht heeft jailbreak ontwikkelaar Chpwn bekendgemaakt dat het programma Carrier IQ ook is aangetroffen op de iPhone. De afgelopen dagen waren vooral ontdekkingen van Trevor Eckhart in het nieuws. Hij kwam erachter dat het programma Carrier IQ wel erg veel gegevens verzameld en doorstuurt naar de servers van het bedrijf.

In tegenstelling tot andere smartphones is de iPhone versie wel beperkter. Zo is er geen toegang of communicatie tussen de applicatie en de gebruikersinterfacelaag, zoals bijvoorbeeld de tekstinvoer. Het zou dus geen toetsaanslagen, wachtwoorden, browserhistorie of andere vertrouwelijke informatie kunnen loggen.

De informatie die wel in iOS wordt gelogd, lijkt zich alleen te beperken tot bellen en de locatie, mits de locatieservices zijn ingeschakeld. Het is mogelijk om de app uit te schakelen via Instellingen > Algemeen > Info > Diagnose en gebruik > Stuur niet.

Inmiddels is ook bekend geworden dat er in Nederland waarschijnlijk geen gebruik wordt gemaakt van de Carrier IQ applicatie. Alle grote telecomoperators ontkennen het programma te gebruiken en tot op heden is op de Nederlandse Android-toestellen de app nog niet aangetroffen.