Abonneer je gratis op Techzine!

Het lijkt er op dat Iran binnenkort een eigen nationaal internet gaat invoeren. Dit internet is echter meer te vergelijken met een intranet van een bedrijf. Op deze manier wilt Iran zijn internetters in het land beter in de gaten houden en kunnen digitale aanvallen van buiten af beter bestreden worden.

De Britse krant the Guardian heeft gemeld op basis van Iraanse media dat de Iraanse autoriteiten een nationaal internet willen lanceren. Al eerder zijn er plannen openbaar gemaakt om dit te realiseren. Het is voor het eerst dat er daadwerkelijk testen zijn uitgevoerd. Volgens de lokale media is het internet de laatste weken trager dan normaal. Volgens hen is dit te wijten aan de testen die momenteel worden uitgevoerd. Het testen van een nationaal internet is niet bevestigd door officiële bronnen. Volgens een Iraanse ICT-expert zal het netwerk voornamelijk gebruikt worden om overheidsgegevens, banen en militaire websites te beschermen. Vorig jaar is het land getroffen door het Stuxnet virus dat gericht was tegen het nucleaire programma van Iran.
De mogelijke invoering van een nationaal netwerk komen vlak voor de parlementaire verkiezingen die in maart zullen plaatsvinden.

Iran heeft de afgelopen tijd al nieuwe regels voor internetcafés ingevoerd. Zo moeten eigenaren aan alle klanten vragen naar hun identiteitsbewijs voordat zij gebruik mogen maken van een pc.