2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sinds de komst van Android moeten we helaas steeds vaker berichten over malware op het mobiele besturingssysteem. Doordat het besturingssysteem zo populair is, is het ook een populair doelwit voor criminelen. Ook Google is dit niet ontgaan en zij proberen nu wat te doen aan de toenemende malware.

Android is dus steeds vaker het slachtoffer van apps met malware. Dit komt grotendeels door de manier waarop Android apps toestaat in de Android Market. Iedereen kan namelijk zonder problemen zijn of haar applicaties in de Android Market plaatsen zonder dat hier enige controle op plaatsvindt. Google gaat achteraf pas de applicatie controleren op malware of verwante zaken. In tegenstelling tot Apple’s iOS en Microsoft’s Windows Phone die wel vooraf de apps controleren. Hierdoor komt het bij Android dus een stuk vaker voor dat applicaties besmet blijken te zijn met malware.

Echter is Google druk bezig om dit probleem aan te pakken. Vandaag presenteert het bedrijf dan ook een oplossing in de vorm van "Bouncer". Deze tool scant applicaties actief op bijvoorbeeld trojans, malware en spyware. Wanneer de applicatie naar de Market wordt geüpload zal "Bouncer" de applicatie controleren. Naast het draaien van bijvoorbeeld een virusscanner word de applicatie ook getest op raar gedrag op de cloudservers van Google. Daarnaast zullen ook nieuwe ontwikkelaars onder de loep worden genomen.

De tool van Google draait al een half jaar maar het nieuws is vandaag pas naar buiten gebracht. De tool is waarschijnlijk ook de reden dat applicaties er soms wat langer over doen voordat zij in de Market verschijnen. Eerder was dit vrijwel direct, sinds de tool kan dit tot wel twee uur duren. Helaas is Google vooralsnog vrij zwijgzaam over de prestaties van "Bouncer".