2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is ernstig gesteld met de online beveiliging in Nederland. Ondanks dat 83 procent van de Nederlanders een antivirusprogramma op zijn computer heeft geïnstalleerd, is dat slechts een deel van de oplossing van het probleem. Niet meer dan de helft van de Nederlanders kijkt naar de betrouwbaarheid van een website en slechts een kwart heeft voor iedere account of profiel op internet een apart wachtwoord.

Dat blijkt uit de Computing Safety Index van Microsoft. Hiermee kijkt en vergelijkt het computer- en softwarebedrijf hoe het is gesteld met de online beveiliging in 27 landen wereldwijd. Op deze manier wil het internetters bewust maken van de gevaren op internet en hen stimuleren om meer veiligheidsmaatregelen te treffen om hun digitale leefstijl veiliger te maken. De gemiddelde score in Europa ligt op 44,20 punten. Nederland scoort in deze index niet hoger dan 42,77.

Veel mensen denken dat een antivirus voldoende is om zich te wapenen tegen de gevaren van het internet. Maar dat is geenszins het geval, zo meldt Coen Nijkrake, Marketing Manager Online Services bij Microsoft. Volgens hem kunnen gebruikers met een aantal simpele ingrepen hun online veiligheid vergroten. Als voorbeeld noemt hij het stelselmatig updaten van je webbrowser en het aanmaken van sterke wachtwoorden voor al online profielen.

In het onderzoek komt naar voren dat jongeren zich bewuster zijn van de risico’s op het internet dan ouderen en zichbeter kunnen wapenen daartegen. 47 procent van de 14 tot 24-jarigen maakt gebruik van een pseudoniem of nickname als ze online spelletjes spelen. Bij de ouderen is dat minder dan een kwart (23 procent) en bij 60+’ers slechts 11 procent. "Hoewel je misschien zou denken dat jongeren meer risico nemen, lijkt het erop dat jongeren juist een meer verantwoordelijke houding innemen wanneer het aankomt op hun online veiligheid", aldus Nijkrake. Volgens hem zijn jongeren beter op de hoogte van de do’s en dont’s op het internet en weten zij hoe ze virusscanners en webbrowserfilters moeten inzetten.

Tot op zekere hoogte komen de bevindingen van Microsoft overeen met de cijfers van het CBS en Eurostat. Volgens de laatste cijfers heeft 96 procent van alle computersgebruikers in Nederland een antivirusprogramma, spamfilter of firewall geïnstalleerd op zijn computer. Tevens zegt slechts 23 procent van de Nederlanders dat het ooit met een computervirus te maken heeft gehad. In Europa is dat gemiddeld één op de drie. Maar zoals wellicht bekend is bij de meesten is dat niet voldoende om je computer optimaal te beschermen tegen spam, virussen en andere malware.