Veelal schrijven we bij Techzine berichten hoe slecht het is gesteld met de beveiliging van de computer van internetgebruikers. Maar ditmaal kunnen we een positief nieuwtje melden: de computers van Nederlanders blijken goed beveiligd te zijn. Het gebruik van veiligheidssoftware is nergens zo hoog in de EU als in ons land. Bijna alle computergebruikers in Nederland zeggen gebruik te maken van beveiligingssoftware en deze regelmatig te voorzien van updates.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Volgens de onderzoeksresultaten heeft één op de drie internetgebruikers in Europa wel eens te maken gehad met een computervirus. In Nederland is dat slechts 23 procent. Samen met Duitsland, Oostenrijk, Finland en Ierland behoort ons land tot de landen die het minst vaak ooit met een virus te kampen heeft gehad.

Als het om de mate van spam gaat, delft Nederland enigszins het onderspit. Gemiddeld 56 procent van Europeanen had vorig jaar last van spam. In Nederland was dat maar liefst 68 procent.

Ook houden we in Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, zeer goed in de gaten wanneer er updates uitkomen van onze beveiligingsprogramma’s. In Nederland heeft 96 procent van alle computersgebruikers wel een antivirusprogramma, spamfilter of firewall. Vier op de viijf van hen zegt telkens een nieuwe update te installeren zodra deze beschikbaar is. 12 procent zegt niet iedere keer, maar wel geregeld hun beveiligingsprogramma van updates te voorzien. Slechts één op de twintig gebruikers zegt nooit zijn beveiligingsprogramma’s bij te werken.

Gemiddeld heeft 84 procent van alle Europeanen een beveligingsprogramma op zijn computer staan. Met onze 96 procent steken we met kop en schouders boven de rest uit. Alleen in Finland maakt meer dan 90 procent van alle computergebruikers gebruik van een beveiligingsprogramma.

Onlangs berichtte Kaspersky dat Nederland tot de top vijf behoort van landen die de meeste malware hosten en dus het besmettingsrisico hoog is in ons land. Tegelijkertijd benadrukte het beveiligingsbedrijf dat Nederland het zeer goed doet als het gaat om het bestrijden van de verspreiding van malware.