‘Ook Flame was gericht op nucleair programma Iran’

Abonneer je gratis op Techzine!

Net als de Stuxnet-worm zou de Flame-variant ontwikkeld zijn door een partij die het Iraanse nucleaire programma wil dwarsbomen. Hoewel onbevestigd, gaan er al lange tijd hardnekkige geruchten dat Stuxnet werd gemaakt door de Verenigde Staten en Israel. Waar Stuxnet gericht was op het dwarsbomen van het verrijkingsproces van uranium, was Flame bedoeld als spionage-instrument.

Het nieuws is afkomstig van The Washington Post, een gevierde krant uit de Verenigde Staten. De krant brengt het nieuws op basis van uitingen van ambtenaren, waarvan het de naam niet zal noemen. Volgens de krant zitten inlichtingendiensten NSA en CIA, in samenwerking met het Israëlische leger achter de ontwikkeling van zowel Flame als Stuxnet.

Flame is bedoeld om de structuur van netwerken in Iran vast te leggen, waardoor de ontwikkelaars meer inzicht kunnen krijgen in de goede aanpak voor een ware cyberoorlog. Flame zou onder meer gebruik maken van microfoons en webcams, maar ook keyloggers kunnen installeren, via bluetooth commando’s krijgen en screenshots maken.

Eerder werd al vermoed dat Flame en Stuxnet door dezelfde partij ontwikkeld werden. Zo ontdekte Kaspersky dat Flame veel overeenkomsten vertoonde met Stuxnet, sommige delen van de code waren identiek.

Het Flame-virus werd al sinds 2010 ingezet en werd ontdekt toen het door Israël werd ingezet tegen het Iraanse ministerie van olie, zonder dat de Verenigde Staten hierbij werden geraadpleegd.