De New York Times heeft een uitgebreid verslag gepubliceerd waarin het Amerika, in samenwerking met Israël, aanwijst als initiatiefnemer achter de Stuxnet-cyberaanval op Iran. Het initiatief met codenaam ‘Olympic Games’, opgezet door de Amerikaanse overheid onder het gezag van toenmalige president Bush, is in opdracht van president Obama uitgevoerd. Het doel van de cyberaanval was om het nucleaire-programma van Iran te dwarsbomen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant op basis van Europese, Amerikaanse en Israëlische bronnen. Stuxnet richtte zich op de Siemens-systemen in de uraniumverrijkingsfabriek, om het centifugeproces van het uranium op zeer subtiele wijze aan te passen waardoor de kwaliteit van het verrijkte uranium drastisch verlaagde.

President Obama gaf opdracht om de aanvallen op Iraanse nucleaire fabrieken te versnellen, maar doordat in de zomer van 2010 het virus uitlekte vroeg hij het nationale security-team of het verstandig was de activiteiten te staken. Toen de bevestiging kwam dat de aanvallen met succes 1000 van de 5000 centrifuges hadden uitgeschakeld werden de plannen alsnog doorgezet.

Ondanks de cyberaanval op Iran heeft Obama meermaals gewaarschuwd voor het gebruik van cyberwapens. Tegen andere landen zou Amerika nog veel meer aanvallen overwogen hebben dan dat er hebben plaatsgevonden. De recent ontdekte Flame-malware is volgens de New York Times geen onder deel van ‘Olympic Games’, onbekend is of het duqu-virus, een zelfde soort virus als Stuxnet, hier wel toebehoort.