Het is onderzoekers in de Verenigde Staten gelukt om gps-drones te over te nemen.

Dit meldt Fox News. Professor Todd Humphreys en zijn team van de Universiteit van Texas kunnen gps-drones van de Amerikaanse overheid overnemen en vervolgens zelf besturen. Het team van Humphrey heeft deze week de de aanval aan het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken laten zien, maar dat ministerie wilde niet reageren.

Tot nog toe was het gevaar voor drones jamming: het blokkeren van het gps-signaal. Nu wordt echter spoofing gebruikt. Hiermee is het mogelijk om de navigatiecomputers met valse informatie te voeden waarvan de drone denkt dat deze echt is. Het echte signaal wordt simpelweg overstemd met een sterker signaal. Het team bouwde een eigen spoofer die ongeveer duizend dollar kost.

De hack komt op een ongelukkig moment voor de Amerikaanse overheid, gezien ze net hevig geïnvesteerd heeft in deze onbemande vliegtuigen. Tegen 2015 zullen bedrijven en overheden namelijk zelf met drones boven de Verenigde Staten mogen vliegen.

Bovendien demonstreerden twee onderzoekers vorig jaar op een Black Hat-conferentie al hoe zij een drone hebben omgebouwd zodat deze DoS-aanvallen kan uitvoeren, telefoongesprekken kan onderscheppen en mobieletelefoonnetwerken kan verstoren.