Als het aan Minister Opstelten van Justitie en Verhagen van Economische Zaken ligt, gaan telecomoperators vanaf volgend jaar gestolen mobiele telefoons blokkeren op hun netwerken. Hiermee worden de gestolen mobiele telefoons waardeloos en onverkoopbaar. Deze maatregel zal tot gevolg hebben dat het aantal diefstallen van mobiele telefoons flink zal dalen.

Minister Opstelten van Justitie en minister Verhagen van Economische Zaken zijn in gesprek met KPN, Vodafone en T-Mobile om via het IMEI nummer, een uniek serienummer dat elke mobiele telefoon heeft, het toestel te blokkeren wanneer deze aangemeld wordt als gestolen. Wanneer de mobiele telefoon geblokkeerd is zal deze totaal onbruikbaar worden, een reset of nieuwe simkaart zal de telefoon niet kunnen deblokkeren.

Volgens de Ministers gaat deze maatregel er zeker komen volgend jaar maar de telecomoperators melden dat er vooralsnog alleen gesprekken zijn en er nog goed moet worden gekeken naar de haken en ogen van deze maatregel. Zo is het nog de vraag wanneer een toestel wordt geblokkeerd? Moet dit direct gebeuren bij een aangifte of kan de consument dit ook zonder aangifte doen. Ook zullen er situaties ontstaan waarbij een telefoon weer terugkeert bij de rechtmatige eigenaar en zal het toestel weer moeten worden gedeblokkeerd. Hierover moeten allemaal duidelijke afspraken worden gemaakt.

Het is in elk geval altijd aan te raden het IMEI-nummer van je mobiele telefoon te noteren, dit nummer is op te vragen door *#06# in de telefoon in te toetsen. De Ministers hebben deze maatregel overigens niet zelf bedacht. De maatregel om gestolen mobiele telefoons te blokkeren is al ingevoerd in België en in Groot-Brittannië en uit de misdaadcijfers daar blijkt dat de diefstallen van mobiele telefoons flink zijn afgenomen.