Vrijwel alle fabrikanten van smartphones hebben toegezegd om in de Verenigde Staten meer maatregelen te nemen tegen diefstal, op vrijwillige basis. De maatregelen zouden uiterlijk halverwege 2015 ingevoerd moeten zijn.

Er wordt in de Verenigde Staten al langer geroepen om een zogenaamde kill switch waarmee een smartphone op afstand uitgeschakeld kan worden en alleen door de eigenaar weer is te reactiveren. Vooralsnog betreft het akkoord enkel telefoons die in de Verenigde Staten worden verkocht, de kans is groot dat Europa ook maatregelen neemt.

Verschillende fabrikanten bieden momenteel ook al mogelijkheden om telefoons op afstand te vergrendelen of wissen. Zo beschreven we al eens het gebruik van deze functionaliteit op de platformen Android, iOS en Windows Phone. Samsung heeft tevens een eigen dienst.

Het initiatief wordt gesteund door alle grote namen zoals Apple, HTC, Huawei, Motorola, Nokia en Samsung, plus alle telecomproviders. Wel noemt Mark Leno, de initiatiefnemer, het resultaat onvoldoende. Hij wilde dat de functie standaard wordt ingeschakeld, nu is het op vrijwillige basis.