Wat doe je als je telefoon is gestolen?

Je telefoon is gestolen. Je bent boos, verdrietig, gefrustreerd… Maar voordat je je emotioneel ter aarde stort, is het belangrijk dat je eerst een aantal maatregelen neemt om de schade te beperken.

Informeer je provider

Neem eerst contact op met je provider, want misschien is je telefoon wel door een eerlijk persoon gevonden en heeft diegene jouw provider geïnformeerd!

Simkaart blokkeren

Je wilt niet dat een dief op jouw kosten kan profiteren van bijvoorbeeld je sim only abonnement. Blokkeer daarom ook je simkaart via de klantenservice van je provider. Bij sommige providers zoals Simyo kan je dat ook zelf doen. Je wilt natuurlijk snel weer mobiel bereikbaar zijn, dus vraag ook snel een vervangende simkaart aan.

Smarthone blokkeren

Wat erg handig is, is dat tegenwoordig veel telefoons op afstand geblokkeerd kunnen worden zodat ze onbruikbaar worden. Ook handig wanneer je telefoon kwijt is! Deze mogelijkheid dien je dan van tevoren wel even te activeren op je telefoon. Op Techzine zijn verschillende handleidingen te vinden voor je iPhone, Samsung-toestel, Android-smartphone of Windows Phone.

Waar is je smartphone?

De meeste telefoons zijn tegenwoordig traceerbaar: je kan, wanneer je deze mogelijkheid hebt ingeschakeld, vanaf een computer zien waar je telefoon zich bevindt. Wacht daar niet te lang mee wanneer je telefoon gestolen is, want een dief schakelt meestal heel snel het GPS-signaal van jouw smartphone uit.

Wissen van gegevens

Op je telefoon staan natuurlijk veel persoonlijke dingen zoals foto’s of gevoelige data en je wilt niet dat een dief daar bij kan. Het is daarom belangrijk dat je ook al je gegevens, op afstand, wist.

Aangifte

Doe ook altijd aangifte van de diefstal van je telefoon. Je hebt namelijk een proces-verbaal nodig als je een schadevergoeding wilt krijgen. Daarnaast kan de politie ervoor zorgen dat de dief nauwelijks nog wat met je telefoon kan door er een sms-bom op los te laten.

Extra beveiliging

Je kan nog een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat je telefoon extra goed beveiligd is tegen dieven.

Smile!

Met de Android-app lockwatch wordt automatisch een selfie gemaakt wanneer de toegangscode meerdere keren fout is ingetypt. Deze foto èn de GPS-locatie van de telefoon worden naar jou gemaild. Die kan jij dan weer doorsturen naar de politie!

Foute toegangscode

Met iPhones en Android-smartphones is het inmiddels mogelijk ze zo in te stellen dat alle gegevens op de telefoon worden gewist wanneer het maximale aantal foutief ingevoerde toegangscodes overschreden wordt. Zorg dus wel dat je zelf je toegangscode precies kent.

Killswitch

Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe mogelijkheid om je smartphone wanneer en waar dan ook, op afstand volledig onklaar te maken: de "killswitch". Er kan dan helemaal niets meer met de telefoon gedaan worden. Hij is als het ware dood en zal het nooit meer doen.

Dit artikel is een ingezonden bijdrage van een partner.