1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Verenigde Naties willen wereldwijd afspraken maken voor het opslaan van internetdata. Ook zouden gebruikers van openbare-Wifi netwerken zich moeten registreren als het aan de VN ligt.

Deze maatregelen zouden nodig zijn voor de strijd tegen het terrorisme, aldus de VN. Hierbij horen duidelijke juridische afspraken met betrekking tot het opslaan van het internetverkeer van burgers. De VN is van mening dat dit gedaan zou moeten worden door de ISP’s en de VoIP-aanbieders. De afspraken die gemaakt dienen te worden gaan vooral over hoelang de gegevens worden opgeslagen en welke gegevens er precies moeten worden bewaard.

De VN denkt dat terroristen veelvuldig gebruik maken van internetcafés maar op welke schaal is onduidelijk. Een aantal overheden verplicht internetcafé-houders nu al om data te bewaren die gebruikers produceren in dit soort cafés. Burgers zouden zich volgens de VN ook moeten registreren wanneer ze gebruik maken van een openbare WiFi-hotspot. Dit zou essentiële informatie opleveren in criminelen onderzoeken. Het recht op privacy vindt de VN "een blijvende uitdaging".

Het ligt echter voor de hand dat de wensen van de VN zullen stuitten op veel kritiek. Zowel organisaties die opkomen voor de privacy van burgers als de ISP’s zullen kritiek hebben op deze plannen.