De internetsite EU Observer meldt naar aanleiding van een artikel in het Zweedse Sydsvenskan, dat de Amerikaanse autoriteiten de beschikking krijgen over de bel- en internetgegevens van de Europese burgers. Volgens Critici wordt dit een nieuw hoofdstuk van een zeer omstreden bewaarplicht van alle verkeergegevens.

Toch is het frappant dat er in Amerika nog steeds geen bewaarplicht is voor de providers. Zoals al eerder op Techzine te lezen was is dat wel de bedoeling, maar dan voor de bestrijding van kinderporno en niet tegen terrorisme. Volgens de krant zou er in maart van dit jaar met de Europese ministers zijn afgesproken dat de Amerikanen toegang krijgen tot de Europese gegevens.

Nadat de krant met deze gegevens naar buiten kwam, hebben een aantal Nederlandse critici op hogen poten een brief geschreven een deze verstuurd naar de fracties en naar leden van het Europees parlement.

Bas van den Bosch, tegenstander van de bewaarplicht zegt er het volgende over: "mochten deze plannen doorgaan, dan moeten de Nederlandse burgers voortaan bang zijn dat hun contacten worden gemonitord door een regering, die heeft aangetoond zich niets aan te trekken van mensenrechten"