In een rapport voor de NAVO worden een aantal nieuwe regels voor cyberoorlogsvoering voorgesteld. Het rapport is geschreven door twintig experts, in samenwerking met het Rode Kruis en de US Cyber Command. Eén van de voorstellen is dat het toegestaan zal worden om gevaarlijke hackers om zeep te helpen.

Het rapport is opgesteld omdat cyberoorlog steeds meer de orde van de dag wordt. Voor deze digitale oorlogsvoering is gekeken naar de regels die gelden voor gewone oorlogsvoering en daarom kan het geen verrassing zijn dat ziekenhuizen, dammen en nucleaire centrales geen doelwit mogen worden.

Verrassender is het voorstel voor het vergelden van cyberaanvallen met traditionele wapens, wanneer bewezen kan worden dat de digitale aanval dodelijke slachtoffers heeft opgeleverd, of zware schade aan objecten veroorzaakte. Hackers die digitale aanslagen plegen zijn eveneens een legitiem doelwit voor een tegenaanval.

Michael Schmitt is de voorzitter van de internationale juridische afdeling van de Naval War College van de Verenigde Staten. Volgens Schmitt is vergelding met wapens alleen gewenst wanneer het niveau van een gewapend conflict bereikt is. In de meeste gevallen zal een digitale tegenaanval eerder aan de orde zijn.