1 min

De Europese Unie en de Navo gaan samenwerken om cyberaanvallen te voorkomen en tegen te gaan. Zo gaan beide organisaties onder meer data uitwisselen die moet helpen om een betere verdediging te realiseren. Dit zijn beide organisaties vandaag overeengekomen.

Digitale oorlogsvoering is niet nieuw en wordt inmiddels al jaren toegepast, het accuraat optreden tegen dit soort aanvallen is nog lastig, maar dit soort samenwerkingen kunnen wel helpen. Zo wordt er onder andere informatie uitgewisseld over concrete dreigingen en hackaanvallen.

Daarnaast wordt er kennis gedeeld hoe netwerken beter uitgerust en geconfigureerd kunnen worden om hackaanvallen af te slaan. De organisaties zien het uitwisselen van data als iets cruciaals om een beter verweer te kunnen bieden. De overeenkomst die vandaag is gesloten draagt de naam Technical Arrangement on Cyber Defense.

Een overeenkomst tussen de EU en de NAVO is geen vreemde aangezien veel landen lid zijn van beide. Al heeft de NAVO nog wat meer landen als lid. Nederland en België zijn lid van beide organisaties en kunnen mogelijk ook profiteren van deze overeenkomst.