2min

Microsoft gaat zeer ruim betalen aan personen die lekken in Windows 8.1 vinden en deze melden bij het bedrijf uit Redmond. Microsoft stelt maximaal 100.000 dollar uit te keren aan experts die de lekken melden. Ook voor lekken in Internet Explorer 11 wordt een vergoeding betaald, maar deze is wel iets minder.

Microsoft lijkt vrij zeker van zijn zaak dat Windows 8.1 veilig en betrouwbaar is. Het bedrijf heeft ongetwijfeld ingecalculeerd dat er een aantal lekken gemeld gaan worden, maar het straalt wel wat vertrouwen uit als er zulke hoge bedragen uitgekeerd worden. Het maximale bedrag van 100.000 dollar krijg je overigens niet voor elke fout of lek die je vindt. Voor dat bedrag moet het moet een lek betreffen waarmee de beveiliging van Windows 8.1 kan worden omzeild. Mocht de beveiligingsexpert die de lekken vindt ook in staat zijn om een goede technische oplossing aan te dragen voor het lek, dan kan die rekenen op nog eens 50.000 dollar.

Voor het vinden van lekken in Internet Explorer 11 keert Microsoft ook geld uit, dit gaat om maximaal 11.000 dollar per gemeld lek.

Microsoft heeft op de website een zogenaamd Bountyprogramma opgesteld waarin alle eisen staan en het programma wordt uitgelegd. In de Verenigde Staten heb je zogenaamde Bounty Hunters, die op zoek gaan naar criminelen die nog voor de rechter moeten verschijnen of nog een straf uit moeten zitten. In dit geval moet men op zoek naar een lek in de beveiliging van Windows 8.1 of Internet Explorer 11.

Alle Bountyprogramma’s van Microsoft starten op 26 juni, als de nieuwe versie van Windows 8.1 beschikbaar komt. Het programma voor het vinden van lekken in Internet Explorer 11 loopt van 26 juni tot en met 26 juli. De programma’s voor Windows 8.1 hebben geen einddatum, maar bijven actief.

Het is overigens niets nieuws dat software bedrijven betalen voor het melden van lekken in hun software. Google en Mozilla doen dit al jaren.