Softwaregigant Microsoft heeft gisteren bekendgemaakt dat het een beloning van 100.000 dollar heeft uitgekeerd aan een professionele hacker, voor het aanwijzen van gaten in de beveiliging van de software van het bedrijf. Dit is een van de hoogste beloningen die ooit door een dergelijk bedrijf is uitgekeerd

James Forshaw, een professionele hacker die aan het roer staat van een in Londen gevestigd bedrijf dat beveiligingslekken opspoort, is de gelukkige die de beloning van 100.000 dollar, omgerekend bijna 74.000 euro, van Microsoft ontvangt. Deze beloning ontvangt hij dankzij het opsporen van een kwetsbaarheid in Windows, die tot voor kort nog onbekend bleek. Door deze exploit zou het besturingssysteem Windows kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf.

De online beveiligingsexpert mag ook een beloning van 9.400 dollar, omgerekend bijna 7.000 euro, opstrijken voor het vinden van een bug in de previewversie van Internet Explorer 11. Het is niet voor het eerst dat James Forshaw beloond wordt voor het vinden van digitale kwetsbaarheden. Eerder werd hij onder andere rijkelijk beloond door HP voor het winnen van een hackwedstrijd.

Tot voor kort was het bij Microsoft ondenkbaar een beloning uit te loven voor het vinden van beveiligingslekken of bugs in de programmatuur van de softwaregigant. Pas vier maanden geleden werd hiertoe uiteindelijk toch besloten.

Microsoft heeft gisteren een beveiligingsupdate voor Internet Explorer uitgebracht om een eerder ontdekt veiligheidsprobleem op te lossen. Internetbeveiligingsbedrijf BeyondTrust adviseert gebruikers van de webbrowser deze update direct te installeren, gezien het beveiligingsprobleem al misbruikt is voor het plegen van online aanvallen.