2min

Opnieuw is de National Security Agency (NSA) van de Verenigde Staten (VS) in opspraak geraakt. Ditmaal door een publicatie in het Franse Le Monde. De Franse krant heeft gegevens van Edward Snowden nader bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat de NSA zo’n 70 miljoen Franse telefoongesprekken heeft afgeluisterd, in slechts één maand tijd. Ook Nederlanders werden grootschalig getapt.

De Fransen zijn duidelijk geshockeerd door de publicatie van Le Monde. De Amerikaanse ambassadeur in Parijs moet zich komen verantwoorden en de Fransen verwachten vandaag nog uitleg van de Amerikanen. Of die uitleg ook gaat komen is nog de grote vraag en als deze komt is de kans groot dat daar niet publiekelijk over wordt bericht.

Volgens Le Monde heeft de NSA in de periode van 10 december 2012 tot en met 8 januari van 2013 maar liefst 70,3 miljoen telefoongesprekken afgetapt. Hoewel het in de meeste gevallen gaat om het vastleggen welke nummers (personen) met elkaar contact hebben.

Ook zijn veel gesprekken opgenomen, SMS-berichten zijn onderschept en mogelijk is ook de locatie van de personen uitgelezen. Onder de mensen die zijn afgetapt zijn zouden veel Fransen zitten die actief zijn in topfuncties in het Franse bedrijfsleven, de politiek of overheidsdiensten.

Volgens Tweakers zouden in Nederland 1,8 miljoen gesprekken zijn afgetapt. Het zou hierbij echter alleen gaan om de nummers die elkaar hebben gebeld, de NSA zou in Nederland geen data hebben onderschept of gesprekken hebben opgenomen. Dat valt echter nooit met zekerheid te zeggen, als wordt gekeken naar de omvang van de spionage in Frankrijk, die vele malen groter is.

Het feit dat de Amerikanen in een periode van zo’n 30 dagen in staat zijn om 70 miljoen gesprekken alleen al in Frankrijk te monitoren en op te slaan, laat zien dat de capaciteit en mogelijkheden van de NSA enorm zijn.