Begin deze week raakte de Amerikaanse inlichtingendienst NSA opnieuw in opspraak nadat uit een verslag van het Franse dagblad Le Monde bleek dat de ruim 70 miljoen telefoontjes zouden zijn afgeluisterd. De NSA verklaart echter dit onjuist is.

Met behulp van de gelekte informatie van CIA-afvallige Edward Snowden kwam het Franse dagblad Le Monde eerder deze week met een verslag waaruit duidelijk werd dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in de periode vanaf december 2012 tot januari 2013 zo’n 70,3 miljoen telefoontjes zou hebben afgetapt.

Het zou hier niet alleen gaan om telefoontjes en tekstberichten van terreurverdachten die gedurende die periode in Frankrijk verbleven. Ook politici en zakenmensen zouden zijn afgetapt. Doordat de NSA op deze manier informatie verkreeg over stemgedrag van enkele EU-diplomaten, konden bepaalde stemrondes van de Europese Commissie worden beïnvloed.

James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, reageerde in een verklaring op de bevindingen van Le Monde met de uitspraak dat deze bevindingen niet accuraat en bovendien misleidend zouden zijn. Wat er dan precies niet klopt aan het rapport maakt Clapper niet duidelijk in zijn verklaring.

Clapper’s uitspraken kwamen in juni dit jaar al ter discussie, toen zijn bekentenis van informatie verzamelen niet geheel overeen kwam met die van de algemeen geaccepteerde definitie ervan.