Een ontwikkelaar heeft aangetoond dat de besturing van drones kan worden overgenomen. Mede door middel van het detecteren van het MAC-adres kan de WiFi-verbinding worden overgenomen en daarmee ook de besturing.

Begin deze week toonde Amazon nog hoe er in de nabije toekomst drones kunnen ingezet om bijvoorbeeld pakketjes te bezorgen. Ontwikkelaar en veiligheidsexpert Samy Kamkar heeft echter aangetoond dat de besturing van een drone kan worden overgenomen door kwaadwillenden.

Op zijn blog legt Kamkar uit hoe hij met behulp van een Parrot AR.Drone 2, een Raspberry Pi, een USB-batterij, een WiFi-zender en software de besturing van een drone kan overnemen. Door het uitrusten van de eigen drone met de onderdelen en software kunnen er signalen van andere drones onderschept worden. Hierbij scant de drone op MAC-adressen en WiFi-signalen van drones in de omgeving en kan de software vervolgens de besturing overnemen.

Vooralsnog lijkt het overnemen van de besturing alleen toepasbaar op Parrot-drones. De Parrot AR.Drone is vooral onder hobbyisten een populair type drone en is ook in de Benelux te verkrijgen.