1 min

Tags in dit artikel

, ,

Edward Snowden en anonieme bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben bekendgemaakt dat er dagelijks zo’n 5 miljard locatiegegevens van mobiele telefoons worden verzameld door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Volgens Snowden is de database met gegevens zo immens, dat de NSA moeite heeft om alle gegevens op te slaan. Per dag wordt de database met ongeveer 27TB aan informatie aangevuld. Desalniettemin heeft de klokkenluider wel aangegeven dat de NSA ‘goed’ gebruikmaakt van de gegevens.

Dit doet de veiligheidsdienst met behulp van analyseprogramma’s zoals Co-Traveler, waarmee gedragsmatige relaties ontdekt kunnen worden op basis van de data. Op die manier kunnen interessante doelwitten worden herkend. Het is ook mogelijk om de geografische historie van individuele telefoons te volgen.

De NSA heeft snel gereageerd op de uitlatingen van Snowden en beweert dat deze activiteit binnen de wetten valt. Er wordt aangegeven dat het systeem zich niet speciaal op Amerikanen richt, maar hoeveel burgers er onderhevig zijn aan het afluisteren is onbekend.