1 min Applications

NSA verzamelt 1,6 procent van wereldwijde data

De NSA heeft in een niet-ondertekend document aangegeven dat het lang niet alle data die op het internet rondzwerft verzamelt. In vergelijking zou het gaan om het oppervlak van een muntstuk ten opzichte van een basketbalveld.

Dagelijks gaat er zo’n 1,826 Petabyte aan data over het internet, de NSA verzamelt zo’n 1,6 procent daarvan. Van die 1,6 procent aan data wordt slechts 0,025 procent werkelijk onderzocht. Dat betekent dat de NSA slechts 0,00004 procent van het dagelijkse wereldwijde verkeer bekijkt.

De NSA kwam in opspraak nadat klokkenluider Edward Snowden een verregaand spionageprogramma genaamd PRISM onthulde. De NSA zou middels dat programma vrije toegang hebben tot de gegevens op servers van grote technologiebedrijven zoals Apple, Google en Microsoft.

Het document benadrukt dat de vrijheid en privacy van burgers niet wordt opgeofferd voor de veiligheid en de strijd tegen terrorisme. Indien medewerkers van de veiligheidsdienst het gevoel hebben dat men toch te ver gaat bij het onderzoeken van gegevens, dan kunnen zij aan de bel trekken.

Bron:CNET