“Android is kiezen tussen veiligheid  en privacy”

Abonneer je gratis op Techzine!

De Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de digitale rechten van gebruikers, heeft een artikel gepubliceerd over de privacy van Android-gebruikers. De EFF waarschuwt dat gebruikers van Android een keuze dienen te maken tussen de veiligheid van het apparaat of de waarborging van hun privacy.

In het initiële rapport wordt de App Ops-functie van Android 4.3 en hoger uitgelicht en geprezen. Deze functie is in Android 4.4.2 echter weer van het toneel verdwenen, wat direct reden was voor een vervolgartikel. App Ops geeft gebruikers voor elke applicatie tot in detail de mogelijkheid om de toegang tot systeemfuncties te beperken.

Een woordvoerder van Google heeft aangegeven dat App Ops nooit in Android had moeten zitten en dat de functie per abuis was toegevoegd. De functie zou meer kwaad dan goed doen voor bepaalde apps, zo stelde de woordvoerder.

Peter Eckersley van de EFF gelooft die verklaring niet en vindt het "verdacht" dat Google de functie heeft verwijderd in plaats van verbeteringen door te voeren. "Het feit dat gebruikers geen applicatiepermissies kunnen in- en uitschakelen is een gapend gat in de beveiliging van Android. Gênant genoeg heeft Apple dit probleem in iOS al jaren geleden opgelost."

Android-applicaties vragen toegang tot systeemtaken om goed te kunnen functioneren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de GPS-module, contactpersonen, camera of microfoon. Het gebeurt ook regelmatig dat applicaties om vreemde permissies vragen, die ogenschijnlijk niks te maken hebben met het goed functioneren van de applicatie. Wat er dan wel met de verkregen data gebeurt is vaak onduidelijk.

Android-gebruikers kunnen enkel kiezen om alle permissies te verlenen, of een bepaalde applicatie niet te installeren. Het is dus kiezen tussen privacy of veiligheid, zo stelt de EFF. Google wordt ondertussen opgeroepen om App Ops terug te brengen in de volgende uitgave van Android, zodat gebruikers weer van beide aspecten verzekerd worden.