Het lijkt erop dat Google het zogenaamde App Ops-systeem uit Android 4.3 in een nieuwe versie van Android zal herintroduceren. Met de App Ops is het per applicatie mogelijk om de rechten in te stellen.

In Android-versies anders dan Android 4.3 Jelly Bean moeten gebruikers bij het installeren van een applicatie alle rechten toekennen, of ze kunnen een app niet gebruiken. Dat betekent dat de app alle toegang kan verkrijgen die maar nodig is, zonder dat daar ook directe aanleiding toe is.

Google bood in Android 4.3 het App Ops-systeem aan, waarbij het mogelijk was om per applicatie in te stellen welke rechten wel en niet werden verleend. Deze functie werd later weer verwijderd, omdat Google deze naar eigen zeggen per ongeluk beschikbaar had gemaakt. De functie was nog niet klaar voor publiek gebruik.

De zoekgigant is echter van plan dit systeem te herintroduceren, maar wanneer is onduidelijk. Dit verklaarde een Google-medewerker tijdens het Mobile World Congress. Mogelijk gebeurt dit met Android 4.5, dat naar verluidt met de Google Nexus 8 wordt geïntroduceerd.