Proofpoint, een beveiligingsbedrijf, heeft een groot Internet of Things-netwerk blootgelegd dat verantwoordelijk is voor het massaal versturen van spamberichten. Het gaat hierbij om huishoudelijke apparaten die op het internet zijn aangesloten, zoals televisies, maar ook een koelkast. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een spamnetwerk met dit soort apparaten wordt gesignaleerd.

Op het moment van publicatie zijn er via het netwerk meer dan 750.000 berichten verstuurd, waarvan meer dan 100.000 afkomstig zijn van alledaagse apparaten zoals routers, mediacenters, televisies en minimaal één koelkast.

Het aantal apparaten dat op het net is aangesloten groeit steeds verder en dit wordt de komende jaren dan ook een steeds interessanter doelwit, dat besprak Techzine medio 2012 al eens in een special over beveiliging. De beveiliging van dergelijke nieuwe apparaten is vaak niet van hoogstaande kwaliteit. Voor beveiligingsbedrijven wordt deze markt logischerwijs ook met de dag interessanter. Geschat wordt dat er in 2020 al meer dan 200 miljard apparaten op het internet zijn aangesloten.

Proofpoint heeft het spamnetwerk van 23 december 2013 tot 6 januari 2014 gemonitord en stelde vast dat minimaal 25 procent van de spam verstuurd werd vanaf apparaten die niet tot conventionele computersystemen, smartphones of tablets te rekenen zijn.

Degene achter het kwaadaardige netwerk had volgens Proofpoint overigens een eenvoudige taak bij het hacken van de nieuwe apparaten, omdat ze doorgaans niet goed geconfigureerd zijn of nog gebruikmaken van het standaardwachtwoord. Als een systeem geïnfecteerd is, is het voor de eigenaar ook lastig om dit weer ongedaan te maken omdat er nog weinig hulpmiddelen voor zijn.