2min Security

‘Password’ niet langer het domste wachtwoord

In 2013 was password niet langer het vaakst gebruikte wachtwoord op het internet. SplashData heeft een nieuwe lijst met veelgebruikte wachtwoorden gepubliceerd en afgelopen jaar werd deze aangevoerd door 123456.

SplashData’s lijst is samengesteld op basis van data betreffende gestolen wachtwoorden. Het bedrijf meldt dat veel wachtwoorden afkomstig zijn vanuit de hack van Adobe, die medio november had plaatsgevonden. Bij deze hack werden gegevens van 150 miljoen gebruikers buitgemaakt, al ging het niet altijd om wachtwoorden. Bij de buitgemaakte gegevens betrof het ongeveer 2 miljoen keer het wachtwoord 123456, maar ook adobe123 en photoshop deden het ‘goed’ en eindigden in de top 25 van SplashData.

Andere wachtwoorden die het als vanouds goed doen waren 12345678, qwerty en abc123, .respectievelijk op plaats 3, 4 en 5. Een hoge nieuwkomer is 123456789, al hoeven we daar nou ook nog niet de vlag voor uit te steken. De lijst toont ook aan dat mensen die wachtwoorden als letmein en trustno1 lang niet zo origineel zijn als dat ze zelf waarschijnlijk denken.

SplashData raadt gebruikers die geen lange reeks cijfers of letters willen onthouden aan om wachtzinnen te bedenken. Dit zijn wachtwoorden gevuld met korte woorden, gescheiden door spaties of strepen, plus een speciaal teken. Bijvoorbeeld koffie-stuur-lucht? of lach_doos_kaart!. Wel wordt afgeraden om hetzelfde wachtwoord op verschillende sites te gebruiken. Als je teveel wachtwoorden krijgt om te onthouden, zijn daar oplossingen voor, zoals SplashData’s eigen SplashID Safe.

De top 25 is terug te vinden op de website van SplashData.

Bron:SplashData