Boeing, normaal bekend van de ontwikkeling van vliegtuigen, heeft een smartphone in ontwikkeling die alle inhoud automatisch verwijdert wanneer deze wordt opengemaakt. Ook deactiveert de smartphone zichzelf zodat gebruik ervan onmogelijk wordt. Dat blijkt uit ingediende documentatie die is gevonden bij de FCC.

Met deze Black-smartphone die draait op Android wil Boeing zich voornamelijk richten op overheids- en veiligheidsdiensten. Het toestel wordt niet voor consumenten aangeboden. De behuizing van het toestel is in principe niet eenvoudig te openen en beveiligd met speciale materialen. Als getracht wordt de behuizing te openen, wordt dat waargenomen.

Niet alleen wordt alle data in verdachte situaties verwijderd, maar alles wordt ook versleuteld opgeslagen. De vliegtuigfabrikant is van mening dat er voor gen nog geen smartphone met een goede beveiliging beschikbaar is.

De specificaties van de telefoon springen niet in het oog; zo bevat het apparaat een 1,2 GHz dual-core processor en een 4,3 inch scherm met een qHD-resolutie van 960 bij 540 pixels. Opvallender is dat de telefoon op de achterzijde kan worden uitgerust met biometrische sensoren, een zonnecel of satelietontvanger.

In onze ogen kan de automatische verwijdering wel een goede stap zijn. Maar als de content op de telefoon ongemerkt via internet kan worden weggesluisd dan is deze stap waardeloos. Of Boeing zich ook op dat aspect richt is onduidelijk.