Op het Mobile World Congress in Barcelona zal volgende maand een privacyvriendelijke smartphone worden gepresenteerd. Bij deze Blackphone staat privacy en anonimiteit van de gebruiker voorop.

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben gezorgd dat er een flink aantal spionagepraktijken aan het licht zijn gekomen. Dit heeft onder andere gezorgd voor een toenemende mate van bewustwording over dergelijke activiteiten.

Het Spaanse Geeksphone en het Amerikaanse Silent Circle springen hierop in met de ontwikkeling van een privacyvriendelijke smartphone. Dit toestel met de naamgeving Blackphone zal worden gepresenteerd op de het Mobile World Congress 2014, dat in Barcelona zal plaatsvinden van 24 februari tot en met 27 februari.

Met het toestel worden de gebruikelijke functies geboden, waarbij de communicatie volledig gecodeerd zal verlopen. Telefoongesprekken voeren, berichten versturen en bestanden opslaan zal via een beveiligde weg gebeuren. Ook zal het surfen volledig anoniem mogelijk zijn. Het toestel zal Android met een eigen skin met de naam PrivatOS draaien.

Ook zal de Blackphone simlock-vrij zijn en met iedere telecomaanbieder werken. Wat prestaties betreft beloven de makers dat deze niet zullen onderdoen voor bestaande topmodellen van andere fabrikanten.