KPN is gisteren van start gegaan met de verkoop van de BlackPhone in Nederland. De BlackPhone is een speciale smartphone waarbij privacy hoog in het vaandel staat. Zo is het mogelijk om beveiligde telefoongesprekken te voeren en sms-berichten te versturen.

KPN heeft de BlackPhone geïntroduceerd voor de zakelijke markt, speciaal voor bedrijven die werken met gevoelige gegevens. Op het toestel draait een speciale versie van Android, deze versie is helemaal onafhankelijk van Google, alle banden met Google zijn verbroken, ook alle apps van Google zijn afwezig op dit toestel. BlackPhone werkt met een eigen applicatiewinkel. Deze speciale versie van Android draagt de naam PrivatOS en het toestel maakt gebruik van versie 1.1.

Eigenlijk zou de BlackPhone vorig jaar al verschijnen, maar het toestel liep wat imagoschade op toen het op een hackersconferentie binnen 5 minuten werd gehackt. Inmiddels hebben de makers van de BlackPhone, Silent Circle, deze hack inmiddels onmogelijk gemaakt. Hoe veilig de BlackPhone nu precies is, is moeilijk te zeggen, het blijft een software afhankelijk product dat grotendeels gebaseerd is op de open source-versie van Android, waardoor het toestel altijd tot op zekere hoogte gevoelig blijft voor hacks.

Wel heeft Silent Circle alle maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het toestel zo veilig mogelijk is. Zo zijn telefoongesprekken en sms-berichten versleuteld. Kan je gebruik maken van een VPN als je met een WiFi-hotspot verbind en worden software-updates zonder tussenkomst van de telecomproviders uitgerold.

De BlackPhone beschikt over een 4,7 inch IPS-LCD scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Aan de binnenkant is een NVIDIA Tegra 4i-chip aanwezig die beschikt over 4G-connectiviteit. Verder is er 16GB aan opslagcapaciteit aanwezig en 2GB aan werkgeheugen. Het toestel maakt zoals gezegd gebruik van PrivatOS wat gebaseerd is op Android 4.4 KitKat.

Voor bedrijven die interesse hebben in de BlackPhone zal wel wat dieper in de buidel moeten worden getast, het toestel is niet heel goedkoop. Bij een standaard zakelijk abonnement van een jaar moet het bedrijf minimaal 200 euro per toestel bijbetalen, bij een abonnement van twee jaar moet er 40 of 90 euro worden bijbetaald.