2min

Microsoft heeft een Hotmail-account van een blogger onderzocht, om de identiteit te achterhalen van een bron die verantwoordelijk was voor het lekken van geheime bedrijfsinformatie rond Windows 8. Het bekijken van deze Hotmail-account heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Microsoft nu Alex Kibkalo heeft kunnen laten arresteren, Kibkalo was ten tijde van het lek werkzaam voor Microsoft.

Met de arrestatie van Kibkalo heeft Microsoft zijn intellectueel eigendom weten te beschermen en ervoor gezorgd dat broncode van Windows 8, onder meer met betrekking tot het activeren van Windows 8, niet op straat is komen te liggen. Al is wel duidelijk geworden dat de blogger de broncode met meerdere mensen heeft gedeeld. Wel heeft Microsoft laten zien dat het de privacy van zijn gebruikers niet boven alles zal respecteren, als het bedrijf zelf schade kan ondervinden zal het zichzelf toegang verschaffen tot de Hotmail- en tegenwoordig Outlook.com-accounts van zijn gebruikers.

Het balletje kwam aan het rollen toen de blogger waarvan de account is bekeken op zoek ging naar een tweede bron om bevestiging te zoeken dat het inderdaad ging om broncode uit Windows 8. Waarschijnlijk heeft de blogger bij een andere Microsoft-werknemer geprobeerd de code te verifiëren, deze werknemer besloot echter om Steven Sinofsky in te lichten. Sinofsky was op dat moment de baas van de Windows-divisie bij Microsoft. Hij heeft op zijn beurt Microsoft’s Trustworthy Computing Investigations-afdeling ingelicht. Deze afdeling onderzoekt bedreigingen van buitenaf en interne informatie lekken. Nadat de broncode was gecontroleerd en bleek te kloppen, is overgegaan tot het bekijken van de Hotmail-account van de blogger.

Microsoft stelt dat het zich volledig aan de wet en zijn eigen voorwaarden heeft gehouden. Volgens de gebruiksovereenkomst kan Microsoft zichzelf toegang verschaffen tot een e-mail account op de eigen servers. Verder stelt het bedrijf actief te hebben samengewerkt met autoriteiten in verschillende landen om deze zaak te onderzoeken. Dat heeft ook geleid heeft tot huiszoekingen door de autoriteiten.

De identiteit van de blogger is niet vrijgegeven.