1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft gereageerd op de ontdekking dat Microsoft voor een eigen onderzoek de e-mail van een Franse blogger heeft bestudeerd zonder daarvoor gerechtelijke toestemming te hebben. Volgens de zoekgigant zou zoiets bij Google niet gebeuren.

Vorige week kwam naar buiten dat Microsoft in 2012 de Hotmail-account van een gebruiker heeft onderzocht naar aanleiding van het lekken van vertrouwelijke data. Door die account te onderzoeken kwam de softwaregigant de aanstichter op het spoor.

Maar Microsoft had geen gerechtelijke toestemming om de persoonlijke gegevens te bekijken. Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen en een team in het leven geroepen dat over dit soort situaties zal oordelen. Organisaties zoals de Electronic Frontier Foundation zijn echter niet tevreden, zij zijn van mening dat Microsoft een rechter zou moeten raadplegen.

"Het is moeilijk voor te stellen dat Google zoiets zou doen," meldt Kent Walker, algemeen adviseur van Google.

Walker reageert hiermee niet direct op de gebeurtenis rondom Microsoft, maar op een aantijging van TechCrunch-oprichter Michael Arrington. De oprichter stelt dat hij er zo goed als zeker van is dat Google zijn Gmail-account heeft geopend. Dat zou zijn gebeurd nadat Arrington een groot verhaal over Google naar buiten bracht. Een dronken Google-werknemer sprak hem op een feest aan en vertelde dit. Arrington’s bron binnen Google werd niet veel later ontslagen.

"Hoewel onze gebruiksvoorwaarden dergelijke activiteit wettelijk gezien toestaan, hebben we dit nooit gedaan. Het is ook lastig voor te stellen wat voor situatie zo’n handelswijze wel zou rechtvaardigen."