1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Maandagavond hebben verschillende grote Nederlandse websites een computervirus verspreid, meldt Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van bevindingen van Fox-IT. De verspreiding zou op grote schaal hebben plaatsgevonden.

Wie er achter de verspreiding van het virus zitten, is momenteel nog niet duidelijk. Consumenten worden opgeroepen om direct in actie te komen wanneer zij op maandag 17 maart in de avond een bezoek hebben gepleegd aan grote webwinkels en andere populaire websites. Welke websites precies bedoeld worden, is niet bekendgemaakt.

Het virus treft alleen mensen die gebruikmaken van Windows. Bij besmetting loopt men het risico dat kwaadwillenden bijvoorbeeld toegang krijgen tot betalingsgegevens. Voor de zekerheid wordt aangeraden om een virusscanner een volledige scan te laten maken. Een gratis optie is bijvoorbeeld AVG of Malwarebytes.

De verspreiding vond plaats via het advertentieplatform AppNexus. Het virus is voor zover bekend niet verspreid door Techzine. De websites die het virus hebben verspreid, doen dat inmiddels niet meer. Er is nu dus geen risico meer, zo wordt gemeld.