min

Tags in dit artikel

,

Stond Nederland in 2006 nog in de top vier van landen die het meeste malware verspreidde. Nu is Nederland gezakt naar de tiende plaats. Toch houdt dat in dat er nog heel veel malware verspreid wordt via Nederlandse computergebruikers.

China staat sinds vorig jaar op de eerste plaats als het gaat om de verspreiding van malware. De helft van alle malware wereldwijd kwam namelijk uit China. Daarna komen de Verenigde Staten en Rusland.

Virusbestrijder Sophos meldt in het jaarrapport: "Gegeven de populatie en infrastructuur is het nog steeds opmerkelijk dat er zoveel kwaadaardige sites in Nederland zijn." Sophos geeft tevens aan dat ze vorig jaar actief hebben meegeholpen met het lokaliseren en bestrijden van malware in Nederland.

Sophos heeft ook onderzoek gedaan naar de webservers die gebruikt werden voor het verspreiden van malware. Er werden 50.000 websites onderzocht, daaruit bleek dat ongeveer de helft van Apache gebruik maakte. Zo’n veertig procent maakte gebruik van IIS. De cijfers uit dit onderzoek zijn echter niet representatief aangezien Apache veel meer gebruikt wordt dan het IIS van Microsoft.

"Net zoals in andere gebieden, is malware niet alleen een Windows probleem. Een groot aantal Apache servers draait op Linux, en veel beheerders denken dat die systemen minder kwetsbaar zijn. Er is inderdaad minder malware voor Linux en UNIX, de websites zijn echter daardoor niet beter beschermd. Dit komt doordat de aanvallen gericht zijn op de website, en niet de server." aldus Sophos.