2min

Avast liet eerder weten dat 23,6 procent van diens abonnee’s nog gebruikmaakt van Windows XP. Avast heeft uit die groep 165.000 gebruikers benaderd voor een onderzoek en daaruit blijkt dat 27 procent niet van plan is om afscheid te nemen van Windows XP en te migreren naar een moderner besturingssysteem.

Microsoft heeft op 8 april afscheid genomen van Windows XP, op die datum zijn voor de laatste keer beveiligingsupdates verspreid naar Windows XP-gebruikers. Het 12 jaar oude besturingssysteem wordt nu officieel niet meer ondersteund door Microsoft. Toch zijn er nog miljoenen pc’s die gebruik maken van Windows XP.

De vraag is nu hoe snel die miljoenen pc’s gaan verdwijnen, omdat gebruikers ervoor kiezen toch maar te migreren naar een moderner en veiliger besturingssysteem. Avast meldt dat dat dit weleens tegen kan vallen, onder de 165.000 Windows XP-gebruikers die zij hebben gepeild gaf 27 procent aan geen plannen te hebben om afscheid te nemen van Windows XP.

Avast voorziet naar eigen zeggen meer dan 200 miljoen computers van antivirus-software, 23,6 procent daarvan is 47,2 miljoen en daar weer 27 procent van is 12,7 miljoen. In totaal blijven 12,7 miljoen systemen dus sowieso op Windows XP draaien en deze mensen lopen een verhoogd risico om gehackt te worden.

Veel bedrijven en consumenten zijn recent pas tot de conclusie gekomen dat het aflopen van de ondersteuning van Windows XP niet zonder gevaar is. 21 procent van de ondervraagde mensen heeft in het onderzoek aangegeven niet op de hoogte te zijn van het aflopen van de ondersteuning op Windows XP. Van de bedrijven en consumenten die wel op de hoogte zijn, gaan veel bedrijven nu versneld een migratie inzetten naar in veel gevallen Windows 7 en soms Windows 8, consumenten overwegen nu een nieuwe pc te kopen of te upgraden naar Windows 7 of Windows 8. Ook onder consumenten is Windows 7 nog steeds populairder dan Windows 8.

Lees ook: Vijf alternatieven voor Windows XP