3min

Avast heeft een blog gepubliceerd waarin het laat weten dat een systeem met Windows XP veel meer kans heeft om aangevallen te worden dan een systeem met Windows 7. Op zich een open deur, maar volgens het antivirusbedrijf is de kans maar liefst zes keer zo groot. Op 8 april loopt de ondersteuning van Windows XP af en ook Avast is van mening dat Windows XP snel het slachtoffer gaat worden van hackers.

Op Techzine heb ik in de afgelopen weken al verschillende blogs gepubliceerd over het aflopen van de ondersteuning van Windows XP. Ook de Techzine-redactie ziet de gevaren in van het afgelopen van de ondersteuning van dit besturingssysteem. Zo verscheen er een blog over wat voor nachtmerrie Windows XP voor gebruikers gaat worden. Enkele door mij genoemde punten uit deze blog worden ook door Avast erkend.

Zo is Avast ervan overtuigd dat de eerste zero day-lekken die worden gepatched in Windows 7 en 8 door hackers zullen worden ontleed om erachter te komen wat er precies is verholpen. De kans is namelijk groot dat hetzelfde lek in Windows XP aanwezig is. Elke Windows-versie is namelijk een doorontwikkeling van de vorige versie en daardoor zitten lekken vaak in meerdere versies van Windows. Aangezien Windows XP na 8 april niet meer wordt voorzien van patches, maken alle toekomstige lekken straks een gatenkaas van Windows XP. Hackers hebben binnen enkele maanden geen enkele moeite meer om zichzelf toegang te verschaffen tot een Windows XP-machine.

Avast laat verder weten dat van de 200 miljoen gebruikers die Avast op hun computer hebben geïnstalleerd, maar liefst 23,6 procent gebruikmaakt van Windows XP. Dat komt neer op 47,2 miljoen computers. Een ander groot gevaar is dat maar liefst 21,5 procent van deze 47,2 miljoen computers nog actief gebruikmaakt van Internet Explorer. Ruim 10 miljoen van deze computers beschikken over Internet Explorer 8 of ouder. Dit zijnbrowsers die zwaar verouderd zijn en waarvan de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd.

"Overstappen op Chrome"

Gebruikers die echt weigeren te migreren vanaf Windows XP zouden volgens Avast toch minimaal moeten overstappen op Google Chrome. Een browser die wel veilig is, ondersteund wordt in Windows XP en zichzelf automatisch bijwerkt.

Avast ziet een ander groot gevaar in het feit dat een groot deel van alle pinautomaten wereldwijd nog op Windows XP draait. Nu hebben banken over het algemeen genoeg geld om ondersteuning bij te kopen bij Microsoft, maar dat banken de pinautomaten sneller moeten gaan migreren staat vast.

Naast banken maken ook veel overheden en gezondsheidsorganisaties nog zeer actief gebruik van Windows XP. Hierdoor lopen de gegevens van miljoenen mensen een potentieel privacy-gevaar. Er zouden zomaar eens medische of financiële gegevens kunnen uitlekken door al die Windows XP-machines. Een risico wordt door deze organisaties nog niet wordt erkend, maar het bestaat wel degelijk. Op Techzine is ook een kritische blog verschenen die afrekent met luie en slecht functionerende systeembeheerders.

Avast probeert in zijn nieuwe producten om de Windows XP-gebruikers nog wat beveiliging te bieden. Zo heeft het geprobeerd om Avast 2014 niet al te veeleisend te maken, zodat het ook goed werkt op computers met minder krachtige hardware. Hoe veilig Windows XP-systemen het komende jaar blijven, zal de praktijk moeten uitwijzen, maar het meest veilige is overstappen.

Ben je een Windows XP-gebruiker en wil je graag overstappen, lees dan mijn blog met vijf mogelijke alternatieven!