1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderschepte op grote schaal netwerkapparatuur bedoeld voor de export, om daar routinematig backdoors en andere spyware op te plaatsen. Dat wordt door The Guardian gemeld, op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

De NSA zou op grote schaal voor export bedoelde netwerkapparatuur van Amerikaanse bedrijven onderscheppen om deze te voorzien van allerlei vormen van spyware. Het gaat onder andere om routers en servers die na het implementeren van de spyware weer netjes ingepakt werden, om doorgestuurd te worden naar het buitenland en daar in winkels te belanden.

Eenmaal in gebruik genomen bij een consument of bedrijf zou de NSA eenvoudig toegang kunnen krijgen tot het verkeer op het lokale netwerk. De geïnfecteerde apparatuur zou een signaal naar de NSA uitsturen om de inlichtingendienst op de hoogte te brengen.

De beweringen van The Guardian zijn pijnlijk voor de Verenigde Staten, omdat de overheid juist Chinese bedrijven zoals Huawei en ZTE beschuldigt van dit soort praktijken. Voor Huawei waren de beschuldigingen zelfs aanleiding om te overwegen om de Amerikaanse markt links te laten liggen. Het is zeker niet onmogelijk dat China spionageapparatuur op elektronica plaatst, van Amerika is het eigenlijk wel zo goed als zeker.