2min

Google heeft besloten een beleidswijziging door te voeren in Android L, het kiest ervoor om de versleuteling van persoonlijke gegevens en bestanden standaard in te schakelen. In recente Android-versies is de mogelijkheid al langer aanwezig maar is deze standaard uitgeschakeld.

Het is al enkele jaren mogelijk om je persoonlijke gegevens en bestanden te versleutelen in Android, maar deze functie moet handmatig worden ingeschakeld. Doordat de instelling ook niet bekend is bij Android-gebruikers kiest eigenlijk niemand ervoor om deze in te schakelen. Dat gaat binnenkort veranderen als Android L op de markt komt, dan zal deze instelling standaard zijn ingeschakeld.

De bestanden worden versleuteld via een encryptie-sleutel, zonder deze sleutel is het onmogelijk om de persoonlijke gegevens en bestanden van het toestel in te zien. Google benadrukt dat deze sleutel op het toestel zelf wordt opgeslagen en niet in de cloud. Google zou ook geen masterkey (loper) hebben waarmee het alsnog bestanden kan inzien.

Veiligheid en privacy zijn twee veel besproken onderwerpen de laatste jaren, zeker na alle onthullingen rond de NSA. Daarom zet Google ook ongetwijfeld deze stap om persoonlijke gegevens en bestanden nog veiliger op te slaan op je mobiele apparaat.

Niet alleen Google zet overigens deze stap, ook Apple kiest voor meer versleuteling in iOS 8. Waar in iOS alleen e-mails versleuteld werden opgeslagen, worden in iOS 8 ook de belgeschiedenis, contacten, foto’s en iMessage-beirchten versleuteld opgeslagen. Ook Apple slaat de sleutel op het toestel op en niet in de cloud, ook Apple zegt geen masterkey te hebben.

Wel moet daarbij worden opgemerkt dat zowel Google als Apple veel gegevens ook los in de cloud opslaan zodat deze ook via andere apparaten of de website is te benaderen. In dat geval zijn de gegevens dus weliswaar versleuteld opgeslagen op het toestel, maar niet in de cloud.