1 min

Bij de introductie van de Nexus 6 en Nexus 9 met Android Lollipop waren de toestellen standaard versleuteld. Het leek er op dat Google de versleuteling standaard zou gaan inschakelen vanaf Android 5.0, nu blijkt dat fabrikanten hiertoe niet gedwongen worden. Veel toestellen die tijdens het Mobile World Congress werden getoond zijn dan ook niet versleuteld.

Google verplicht fabrikanten niet om de data op hun toestellen te versleutelen, maar raadt het wel aan. Op dit moment lijken de fabrikanten vooral snelheid boven beveiliging te kiezen want vrijwel geen enkele fabrikant heeft de nieuwe toestellen standaard versleuteld.

Een nadeel van het versleutelen van de data is dat de lees- en schrijfsnelheid minder wordt. De data moet uiteindelijk worden ingelezen en ontsleutelt of worden versleuteld voordat het wordt weggeschreven. Dat gaat ten kosten van de prestaties. Gebruikers die hun data willen versleutelen kunnen dit wel zelf instellen op hun Android-smartphone. Apple heeft er bij iOS 8 voor gekozen om versleuteling wel standaard in te schakelen.