1 min

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is erg ongerust over maatregelen die Apple en Google hebben getroffen rondom de beveiliging van Android en iOS. De FBI vindt het onbegrijpelijk dat de fabrikanten ervoor zorgen dat ze zichzelf geen toegang meer kunnen verschaffen tot de toestellen die ze hebben gemaakt.

"Het idee dat iemand een toestel dat nooit geopend kan worden aanprijst -zelfs als het van een kidnapper is- begrijp ik niet," zegt directeur James Comey. "Ik ben een groot aanhanger van het hanteren van de wet, maar niemand staat erboven. Het baart me zorgen dat deze bedrijven functies aanprijzen die gebruikers boven de wet plaatsen."

Apple en Google maakten onlangs bekend dat apparaten met Android L en iOS 8 (review) standaard voorzien zijn van encryptie. Apple verklaarde tevens dat het ook met een wettelijk bevel niet mogelijk is om de versleuteling van een toestel te omzeilen.

De FBI heeft een dergelijke oorlog in de jaren ’90 overigens al eens gevoerd. Uiteindelijk werd door rechters besloten dat het versleutelen van data compleet legaal is. Daarna begonnen grote bedrijven als Apple en Microsoft met het aanbieden van encryptie voor volledige systemen.